Kronična stanja

Homeopatsko liječenje kroničnih bolesti, podrazumijeva analizu konstitucije osobe kao cjeline, uzimajući u obzir njen način života, moralnu i intelektualnu prirodu, kao što navodi dr. Hahnemann u aforizmu 5 svog Organona medicine. Zato je potrebno uzeti povijest osobe od rođenja do sada, otkriti tkđ. kako su prethodne bolesti bile potiskivane supresivnim djelovanjem raznih simptomatskih tretmana te kako su nakon toga promijenile svoj put i oblik.

Dubinskim homeopatskim liječenjem ovih kroničnih bolesti možemo spriječiti opasne posljedice suzbijanja bolesti. Možemo pomoći osobi da živi svoj život na bolji način, uz zdravlje. Uzvišena i jedina misija liječnika je vratiti bolesnom zdravlje kako bi se izliječio,  vratiti mu potpuno zdravlje. Liječenjem trudnice možemo spriječiti kronične bolesti u nadolazećim generacijama i stvoriti zdravije generacije. Često je potrebno identificirati i adresirati  prepreke u procesu liječenja, od kojih su u današnje vrijeme najčešće one vezane uz nezdravu prehranu i manjak kretanja. Stoga polažemo veliku pažnju savjetovati pacijente da više hodaju na otvorenom, vježbaju, te uzimaju zdravu i nutritivno vrijednu hranu. 

Zdravlje podrazumijeva fizičko i emocionalno mentalno blagostanje osobe, a ne samo odsutnost bolesti ili iznemoglosti njenog pojedinog dijela ili organa. Uvijek je potrebno tražiti uzrok, uzeti u obzir cijelu osobu i njen život u cjelini, mentalno i fizički kao cjelinu, a ne samo strukturalne promjene bolesti. Treba uzeti u obzir emocije, ljutnju, tugu, zavist itd. te razmotriti kako su one utjecale na osobu u njenoj bolesti. Provodeći na ovaj način dubinsko istraživanje kroničnih bolesti, možemo liječiti vrlo prikladno i pružiti umirujuće olakšanje pacijentu.

Homeopatija ima dugu povijest uspješnog sistematiziranog liječenja kroničnih bolesti. Kada bismo taj uspjeh pokušali kvantificirati jezikom suvremene znanosti , rekli bismo da dokazi koji dolaze iz nekontroliranih opservacijskih studija možda i najbolje daju uvid u promjene kod pacijenata koji su prošli homeopatsko liječenje. Ove studije dosljedno pokazuju da se pacijenti klinički poboljšavaju nakon poduzetog homeopatskog liječenja, često od kroničnih stanja koja se inače teško mogu izliječiti, a neke također ističu područja potencijalne ekonomske koristi za nacionalne zdravstvene sustave u cjelini, u smislu smanjenog propisivanja konvencionalnih lijekova. A to je upravo ono što je pružateljima zdravstvenih usluga, pacijentima i kliničarima zapravo i najvažnije; dakle ne nužno koliko dobro liječenje djeluje pod umjetno kontroliranim uvjetima randomiziranog kontroliranog ispitivanja (RCT), već rezultati koji se vide u kliničkoj praksi! Kada je riječ o Europi, od 1999.g. do danas je provedeno nekoliko takvih studija u UK, Francuskoj , Italiji i Njemačkoj.

Tako je u Liverpulskoj studiji iz 2001.g. na Odjelu za homeopatsku medicinu u Liverpoolu tijekom 12 mjeseci od 1999 do 2000. g. praćeno 1100 pacijenata od kojih je 76,6% prijavilo poboljšanje svog stanja od početka homeopatskog liječenja, a 60,3% smatra svoje poboljšanje velikim. Od njih je 814 pacijenata prethodno uzimalo  konvencionalne lijekove za svoje stanje, a 424 [52%] njih je moglo smanjiti ili prekinuti konvencionalne lijekove tijekom i po završetku homeopatskog liječenja.  Potom, Anketa na Royal London Homeopathic Hospital iz 2003.g. u kojoj je sudjelovalo 500 pacijenata pokazala je da su mnogi pacijenti nakon homeopatskog liječenja mogli smanjiti ili prestati uzimati konvencionalne lijekove, pri čemu je opseg poboljšanja varirao između dijagnoza, npr. 72% pacijenata s kožnim tegobama izjavilo je da su mogli prestati uzimati ili smanjiti konvencionalne lijekove. Opservacijska studija u Homeopatskoj bolnici u Bristolu iz 2005.g. uključila je više od 6 500 uzastopnih pacijenata s više od 23 000 posjeta u razdoblju od šest godina; 70% pacijenata praćenih pacijenata izvijestilo je o poboljšanom zdravstvenom stanju, a 50% njih o značajnom poboljšanju. Najveća poboljšanja zabilježena su kod dječjih ekcema ili astme, te kod upalnih bolesti crijeva, sindroma iritabilnog crijeva, problema s menopauzom i migrene.

Nadalje, u pilot studiji iz 2008.g., podaci sa 1602 pregleda bolesnika u svih pet homeopatskih bolnica u UK,  prikupljeni su zajedno tijekom razdoblja od jednog mjeseca. Na drugom pregledu homeopatije, ukupno 34% pacijenata koji su bili na pregledu prijavilo je poboljšanje koje je utjecalo na njihovu svakodnevni život. Za pacijente na njihovom šestom pregledu, odgovarajuća stopa poboljšanja bila je 59%. Ekcem, sindrom kroničnog umora, menopauzalni poremećaj, osteoartritis i depresija bili su “top pet” najčešće spominjanih stanja.

Potom , potvrđujući rezultate studije iz 2005., revizija iz 2016.g. s nešto manje od 200 pacijenata obavljena u Homeopatskoj bolnici u Bristolu pokazala je da pacijenti s dugotrajnim stanjima koji su podvrgnuti homeopatskoj njezi doživljavaju statistički značajna poboljšanja u svojim simptomima i dobrobiti.

Rezultati iz Francuske pak, u kojoj se homeopatija naširoko koristi  i velike studije – koja se naziva ‘EPI3 studija’ – koja je pratila 8559 pacijenata koji su pohađali ordinacije liječnika opće prakse između 2008-2012 g.  korištena je za procjenu učinkovitosti homeopatskog liječenja. Autori ove studije su Lucien Abenhaim – francuski glavni direktor zdravstva (glavni kirurg) – i pojedinci iz uglednih akademskih institucija kao što su Institut Pasteur u Parizu, Sveučilište u Bordeauxu i Sveučilište McGill u Montrealu.

Ključni nalazi EPI3 projekta:

Infekcije gornjih dišnih putova (URTI) pacijenata koje su liječili liječnici opće prakse obučeni za homeopatiju klinički su bili jednako dobri kao i oni liječeni konvencionalnom medicinom, ali su koristili manje konvencionalnih lijekova.

Poremećaji mišićno-koštanog sustava (MSD)- Pacijenti liječeni homeopatijom klinički su bili jednako dobri kao i oni liječeni konvencionalnom medicinom, ali su koristili samo polovicu količine nesteroidnih protuupalnih lijekova i imali su manje nuspojava povezanih s njima.

Poremećaji spavanja, anksioznosti i depresije (SADD)- Pacijentima koje su liječili certificirani liječnici homeopati bilo je manje vjerojatno da će im biti propisani psihotropni lijekovi.

Rezultati iz Italije i studije objavljenje 2018 g. o dvadesetogodišnjem iskustvu integracije homeopatije u javno zdravstevni sekor u Toskani u kojem je od 1996. godine komplementarna medicina (CM), uključujući homeopatiju, postojano je integrirana u sustav javnog zdravstva te regije. To uključuje tri glavne homeopatske klinike u Lucci: homeopatsku kliniku opće medicine (osnovanu 1998.), homeopatsku kliniku za žene (osnovanu 2003.) i kliniku za CM i dijetu u onkologiji (osnovanu 2010.). Nakon 20 godina ovog ‘stvarnog’ kliničkog iskustva, prikupljanja opservacijskih longitudinalnih podataka o 5877 pacijenata i dvadeset studija objavljenih u recenziranim časopisima, rezultati su jasni: homeopatija i CM prepoznati su kao vrijedni alati za zadovoljavanje potreba toskanskom stanovništvu koje je zauzvrat dobilo učinkovitu i dugotrajnu homeopatsku uslugu po pristupačnoj cijeni.

Iz Njemačke nam stižu dvije studije, ona o usporedbi konvencionalne i homeopatske skrbi iz 2005.g.  koju je naručilo njemačko zdravstveno osiguravajuće društvo kako bi se utvrdilo treba li nastaviti s pokrivanjem homeopatskog liječenja te je procijenjivala vrijednost homeopatije u liječenju kroničnih stanja koja se obično viđaju u općoj praksi. 493 pacijenata (315 odraslih, 178 djece) koje su liječili liječnici opće prakse primali su ili konvencionalnu medicinu ili homeopatiju. Studija je otkrila da su pacijenti u skupini na homeopatiji prijavili veće poboljšanje od skupine na konvencionalnoj medicini (p=0,002) bez značajne razlike u cijeni.

Potom druga njemačka studija iz 2008.g. koja uklazuje na dugoročnu zdravstvenu korist homeopatskog liječenja, što je i očekivano obzirom na  homeopatski uzročni i holistički pristup pacijentu . Naime, ova je studija 8 godina pratila više od 3500 odraslih i djece koji su primali rutinsku homeopatsku skrb od svog izabrabnog liječnika opće prakse s dodatnom homeopatskom diplomom. Na početku je 97% sudionika imalo dijagnosticiranu kroničnu tegobu, od čega je njih 95% za svoje stanje primalo korničnu konvencionalnu terapiju. Ozbiljnost njihove bolesti značajno se smanjila između početka ispitivanja, nakon 2 godine i nakon 8 godina homeopatskog liječenja. Značajno je da su nakon 8 godina brojke bile gotovo identične onima nakon dvogodišnjeg praćenja, što ukazuje na održavanje dugoročne zdravstvene koristi čak 8 godina nakon završetka homeopatskog liječenja.

Pogledaj ostalo

20 rujna, 2023

Akutna i hitna stanja

Glavna karakteristika akutnih bolesti je njihova sklonost samoizlječenju. Imaju odredište i stoga definiran početak i kraj, sa ili bez liječenja konvencionalnim ili homeopatskim lijekovima. U slučaju […]
20 rujna, 2023

Upravljanje boli homeopatskim pristupom

Bol kao simptom tj., kompleksno neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano s oštećenjem/ozljedom tkiva se uspješno tretira homeopatskim lijekovima, koji u skladu s homeopatskom doktrinom u […]
20 rujna, 2023

Stres

Općenito govoreći, stres je obrazac emocionalnih i fizičkih reakcija neke osobe koje prati subjektivan osjećaj preopterećenosti i koje nastaju kao reakcija na određene događaje. Različiti ljudi […]
20 rujna, 2023

Starije osobe

Istraživanje na uzorku od 3981 osobe starije od 70 godina s kroničnim zdravstvenim tegobama među kojima su prevladavale hipertenzija i nesanica, a koje su liječili homeopatski […]
20 rujna, 2023

Žensko zdravlje

Homeopatija je grana medicine koja podržava i pomaže tijelu da normalizira i pomladi svoj hormonalni sustav. Hormonalni sustav održava vlastitu ravnotežu, no kada je izvan ravnoteže […]
20 rujna, 2023

Tinejdžeri, adolescenti i mladi odrasli

U ovoj dobi homeopatija može pomoći u stanjima kaop što su akne, PMS i bolne mjesečnice, kod emocionalnih problema povezanih s prvim zaljubljivanjima i razočarenjima u […]
20 rujna, 2023

Sportaši(ce)

Homeopatija je učinkovit način pomoći u oporavku od sportskih ozljeda. Brojni vrhunski top, te još brojniji, oni malo manje top 😊, sportašice i sportaši  širom svijeta […]
20 rujna, 2023

Muško zdravlje

Zdravlje muškog reproduktivnog sustava je odraz cjelokupnog zdravstvenog stanja, tj. doživljaja izvorne snage, životnosti, optimizma, stremljenja realizaciji postavljenih ciljeva i osjećaja uspješnosti i prosperiteta; sve to […]
20 rujna, 2023

Školska djeca

Bilo da se radi o prvom susretu sa školom ili povratku natrag u školske klupe nakon ljetnog raspusta, ovaj je prijelaz obično bezbolan i djeca su […]
20 rujna, 2023

Trudnice i mame

Uz svu suvremenu skrb koja je trudnicama i mladim mamama na raspolaganju, uloga metoda komplementarne medicine kako dodatne skrbi u olakšavanju i liječenju brojnih stanja koja […]
20 rujna, 2023

Bebe i mala djeca

Rano djetinjstvo je idealno vrijeme za prvi kontakt djeteta s homeopatijom jer se imunološki sustav razvija. Ne samo da homeopatija može pomoći kada je dijete bolesno, […]
20 rujna, 2023

Mentalno zdravlje

Cilj homeopatskog liječenja je razumjeti mentalnu patnju pojedinca u sveobuhvatnosti njenog psihičkog i fizičkog izričaja, tj. karakteristične simptomatologije, posebice one koja obuhvaća tzv. čudne, rijetke i […]
en_GBEN