O homeopatskim proizvodima

Promjene koje se događaju na materijalnim tvarima, posebice medicinskim, trituracijom neljekovitog praha, protresanjem neljekovite tekućine, toliko su nevjerojatne da se mogu usporediti s čudima, a razlog je radosti što te promjene pripadaju homeopatiji.

dr. Samuel Hahnemann

Homeopatski lijekovi su proizvodi dobiveni korištenjem tvari mineralnog, kemijskog, biljnog, životinjskog i biološkog podrijetla (definiranih kao homeopatski sojevi) posebnim proizvodnim metodama, definiranim u službenim farmakopejama (Europska farmakopeja ili Francuska farmakopeja ili Njemačka homeopatska farmakopeja).

Karakteristika homeopatskih lijekova je uporaba jako razrijeđenih i "dinamiziranih" tvari. Uspjeh u homeopatskom propisivanju temelji se na čistoći i kvaliteti sirovih lijekova i gotovih proizvoda. Lijek ispod standarda neće dati željene rezultate kod bolesne osobe.

Standardizacija lijekova obuhvaća sveobuhvatnu evaluaciju homeopatskih lijekova s obzirom na njihove farmakognostičke, fizikalno-kemijske i farmakološke profile kako bi se proučila različita kvalitativna i kvantitativna svojstva lijekova. Homeopatski proizvodi dolaze u mnogim oblicima kao što su pelete, oralne kapljice, sirupi, kreme i masti. Proizvedeni su dakle prirodnim putem i po tome se razlikuju od kemijskih lijekova. Taj proces ih čini sposobnima djelovati u skladu s funkcioniranjem obrambenog sustava organizma, odnosno na sličan (omoio na grčkom) način, ne narušavajući ga niti na bilo koji način mijenjajući njegovu izvornu strukturu.

Način djelovanja u skladu s obrambenim djelovanjem sustava te visok stupanj razrjeđenja čine homeopatski lijek bezopasnimbez nuspojava i ikakvog narušavanja integriteta sustava.

Iz tih razloga, homeopatski lijekovi se propisuju u slučajevima kada se drugi lijekovi smatraju štetnima, kao što je trudnoća, hepatitis itd.

Homeopatski lijekovi se dakle razlikuju od drugih vrsta lijekova, kao što su biljni lijekovi ili farmaceutski lijekovi, iako se mogu pripremiti iz tih izvora. Ova razlika proizlazi iz metoda korištenih u njihovoj pripremi kao i načela na kojima su propisani.

Priprema homeopatskih lijekova uključuje upotrebu malih količina tvari, koje se otapaju ili sitne/miješaju te dalje razrjeđuju i sukusiraju (protresaju) na način koji je osmišljen da aktivira njihov ljekoviti potencijal, uz istodobno uklanjanje nuspojava a koje bi mogle nastati korištenjem izvornih tvari.

Postoje različite skale razrjeđivanja, npr. Hahnemannova razrjeđenja u kojima se postupak provodi pomoću niza zasebnih bočica te se klasificiraju kao "CH" kada su razrijeđeni u omjeru 1:100 ili kao "DH" kada su razrijeđeni u omjeru 1:10. Nadalje, Korsakovljeva razrjeđenja kada se razrjeđivanje izvodi u istoj bočici. Najčešća Korsakovljeva razrjeđenja su 30K, 200K, MK, XMK, LMK, CMK, DMK, MMK.

Homeopatija liječi veći postotak slučajeva od bilo koje druge metode liječenja. Homeopatija je najnovija i rafinirana metoda štedljivog i nenasilnog liječenja pacijenata.

Mahatma Gandhi

Postoji također i Q/LM skala razrijeđenja. Proces proizvodnje ovih lijekova (quinquagintamillesimal potencija) temelji se na iskustvima koja je Hahnemann stekao kasnije u svom životu te je definiran u njegovom Organonu medicine, 6. izdanje, §270. Ispravno primijenjeno homeopatsko liječenje s Q/LM potencijama donosi izvanredne rezultate u kliničkoj praksi. Zahtijevaju prilično umijeća od strane homeopatskog praktičara. Dr. Milić u svom radu s klijentima najčešće primjenjuje Q/LM, CH i Korsakovljeve skale razrijeđenja, pri čemu s Q/LM potencijama radi zadnjih 15 godina.

Homeopatski lijekovi moraju biti licencirani prije nego što se stave na  tržište kako bi ispunili zahtjeve EU. Mogu se licencirati bilo prema pojednostavljenoj shemi registracije što se odnosi na homeopatske lijekove koji se stavljaju u promet bez terapijskih indikacija, npr. oralne tablete s vrlo razrijeđenim aktivnim sastojcima bez upućivanja na simptome bolesnika. 

Homeopatski lijekovi koji ne ispunjavaju uvjete za pojednostavljenu shemu mogu se odobriti prema shemi nacionalnih pravila; npr. homeopatski lijekovi s terapijskim tvrdnjama za blaga samoograničavajuća stanja.

U hrvatskim ljekarnama se mogu nabaviti neki homeopatski lijekovi. Veći izbor, uključujući i homeopatske lijekove u Q i LM potencijama kao i brojne homeopatske setove za kućnu prvu pomoć su dostupni u nekoj od visokokvalitetnih europskih ljekarni u kojima se homeopatski lijekovi proizvode originalnim ručnim postupkom poput Remedia Homeopathy Manufactory & Team Santé Salvator Pharmacy, Schmidt Nagel Laboratory, Gudjons Apotheke, Helios Homoeopathy, Ainsworths Homoeopathy itd.