Homeopatijom do umirenja tjeskobe

Homeopatski pristup anksioznosti uključuje odabir homeopatskih pripravaka koji odgovaraju specifičnim simptomima i emocionalnom stanju pojedinca. Znanstvena homeopatija kako ju je postulirao dr. Hahnemann je više od 200 godina duboko ukorijenjena u znanstvenim patogenetskim ispitivanjima, tj. eskperimentima a jedan od postulata na kojima se temelji je princip “sličnosti”, tj. spoznaja da tvari koje proizvode simptome kod zdrave osobe mogu, kada se razrijede i potenciraju, liječiti slične simptome kod osobe koja je bolesna. Ovaj pristup je visoko individualiziran i homeopat će uzeti u obzir tjelesne, emocionalne i psihološke karakteristike osobe prije propisivanja homeopatskog lijeka. U nastavku su navedeni neki uobičajeno korišteni homeopatski lijekovi za tjeskobna stanja, ali je važno konzultirati se s profesionalnim homeopatom za personalizirani plan liječenja. Surađivanje s homeopatom za individualno liječenje je od važnosti jer je svako ljudsko biće jedinstveno, postoji mnogo homeopatskih lijekova za odabir i odgovarajući lijek je jedinstven kao i svako biće. Svaki homeopatski pripravak propisan je prema još jednom bitnom postulatu homeopatske doktrine, a to je načelo minimalne doze i prilagođava se kako napreduje ozdravljenje. Doze se daju prema odgovoru organizma, a ne prema mehaničkom/rutinskom rasporedu koji bi bio isti za sve faze homeopatskog liječenja ili sve pojedince.

Aconitum napellus : Često se koristi za iznenadni, intenzivni strah ili napade panike, posebno ako se pojave nakon šoka ili traume. Pogodan je za osobe koje se iracionalno boje smrti ili imaju strah od gužve.

Arsenicum album: Pogodan za osobe koje doživljavaju anksioznost vezanu za zdravlje, sigurnost i urednost, često praćenu potrebom za uvjeravanjem. Mogu doživljavati jaki psihomotorni nemir.

Gelsemium sempervirens: Koristi se za anticipacijsku anksioznost, posebno kada se suočava s određenim izazovom ili događajem (npr. anksioznost zbog nastupa). Simptomi mogu uključivati slabost, drhtanje i osjećaj paralize od straha.

Ignatia amara: Često se bira za pojedince koji se nose s anksioznošću ili strahovima koji proizlaze iz tuge ili emocionalnog šoka. Simptomi mogu uključivati promjene raspoloženja i tendenciju čestog uzdisanja.

Phosphorus: Pogodan za otvorene, osjetljive pojedince koji su skloni anksioznosti i strahu, posebno vezano za tamu, grmljavinske oluje ili biti sami. Skloni su traženju uvjeravanja i društva.

Pulsatilla pratensis (nigricans): Često se koristi za pojedince koji pokazuju prianjajuće, potrebito ponašanje, preferirajući utjehu koja im donosi trenutno olakšanje.

Pogledaj ostale članke

en_GBEN