Homeopatija i mentalno zdravlje

Cilj homeopatskog liječenja je razumjeti mentalnu patnju pojedinca u sveobuhvatnosti njenog psihičkog i fizičkog izričaja, tj. karakteristične simptomatologije, posebice one koja obuhvaća tzv. čudne, rijetke i neobične simptome o kojima homeopat već ima prethodno vrlo široko znanje i razumijevanje iz homeopatskih patogenetskih pokusa. 

Umno tj. mentalno zdravlje uključuje naše emocionalno, psihičko i socijalno blagostanje. Podrazumijeva način na koji razmišljamo, osjećamo i djelujemo, način na koji se nosimo sa stresom, odnosimo se prema drugima i donosimo odluke. Dobro mentalno zdravlje znači biti općenito sposoban razmišljati, osjećati i reagirati na načine na koje trebate i želite živjeti svoj život.

Homeopatija se stručno bavi mentalnim zdravljem odabirom homeopatskog lijeka temeljenog na homeopatskim zakonima i načelima te kontinuiranim dinamičnim praćenjem i analizom. Cilj homeopatskog liječenja je razumjeti mentalnu patnju pojedinca u sveobuhvatnosti njenog psihičkog i fizičkog izričaja, tj. karakteristične simptomatologije, posebice one koja obuhvaća tzv. čudne, rijetke i neobične simptome o kojima homeopat već ima prethodno vrlo široko znanje i razumijevanje iz homeopatskih patogenetskih pokusa. Tako će primjerice homeopatski liječnik analizom simptoma dobivenih anamnezom i heteroanamnezom diferencirati da li totalitet pacijentovih karakterističnih simptoma odgovara nekom od brojnih i dobro poznatih, najčešće korištenih homeopatskih lijekova za unaprijeđenje mentalnog zdravlja te potom primijeniti najprikladniji, da spomenemo samo nekolicinu: Aurum metallicum, Kalium bromatum, Aconitum napellus, Argentum nitricum, Lachesis mutus, Hyosciamus niger, Veratrum album, Datura stramonium, Arsenicum album, Atropa belladonna, Delphinium staphysagria, Ignatia amara , Thuja occidentalis, Gelsemium sempervirens, Carcinosinum, Natrum muriaticum, Sepia officinalis, Phosphoricum acidum, Pulsatilla pratensis, Anacardium orientale, Cannabis indica, Agnus castus, Cimicifuga racemosa, Calcium carbonicum, Lycopodium clavatum, Sulphur, Coffea cruda, Natrum sulfuricum, Kali phosphoricum, Phosphorus… i brojni drugi.

Svi homeopatski lijekovi su dobiveni od supstanci prirodnog porijekla višekratno razrijeđivanih, te je stoga dobro poznato da ove supstance u homeopatskim dozama nemaju nikakvih neželjenih/štetnih djelovanja i potpuno su sigurne za uzimanje, uključujući bebe i malu djecu, stare osobe, trudnice i dojilje. Obzirom da su homeopatski lijekovi vrlo individualizirani, tj propisuju se za osobu s “dijagnozom” a ne za “dijagnozu” u osobe, isti homeopatski lijek neće nužno pomoći kod dvije osobe s istom “dijagnozom”, stoga se savjetuje obratiti iskusnom homeopatskom liječniku koji će vam propisati najprikladniji homeopatski lije k na temelju jedinstvene kombinacije svih vaših simptoma.

Do sada je provedeno više istraživanja s ciljem procjene uspješnosti djelovanja homeopatskih lijekova u liječenju mentalnih poremećaja. Tako je primjerice kliničko istraživanje objavljeno 2016 g. u Indian Journal of Research in Homeopathy ukazalo na pozitivnu ulogu homeopatije u upravljanju šizofrenijom kod pacijenata starih između 20 i 60 godina , a otpornih na prethodno djelovanje antipsihotika. Pacijenti koji su primali antipsihotike su ih nastavili i dalje pod nadzorom psihijatra uzimati zajedno s novo uvedenim homeopatskim lijekovima. Homeopatski lijekovi koji su dali najbolje rezultate u liječenju ove grupe pacijenata su bili Sulphur, Lycopodium, Natrium muriaticum, Pulsatilla i Phosphorus.

Pacijenti s tjeskobom, nesanicom i depresijom koji su konzultirali liječnike opće prakse koji su propisivali i homeopatske lijekove prijavili su manju upotrebu psihotropnih lijekova i imali su veću vjerojatnost da će doživjeti kliničko poboljšanje nego pacijenti koji su bili samo pod kontrolom konvencionalne skrbi – rezultati su ovo velikog epidemiološkog istraživanja objavljenog u British Medical Journal 2012 g. poznatijeg kao EPI3 istraživanje stanovništva. Istraživanje je provedeno u Francuskoj u razdoblju 2008-2012 g. u kojem su obrađeni podaci 8559 pacijenata koji su pohađali ordinacije liječnika opće prakse s dodatnim certifikatom iz homeopatske medicine.

Rezultati još jednog istraživanja, u ovom slučaju dvostruko slijepog i placebo kontroliranog, objavljenog 2014 g. u Indian Journal of Homeopathy and Ayurvedic Medicine sugeriraju da se homeopatska terapija može koristiti kao učinkovita metoda za liječenje anksioznosti i depresivnog poremećaja. U ovom istraživanju, 30 pacijenata u dobi imeđu 22 i 67 godina je primilo ili homeopatski lijek ili placebo u razdoblju tijekom 16 tjedana. Za procjenu uspješnosti liječenja su se koristili pred i post – terapijski testovi i upitnici te je utvrđeno da je u grupi koja je primala homeopatske lijekove razina tjeskobe i depresije bila značajno manje nego u grupi koja je primala placebo.

Homeopatija tako pomaže iscijeliti i osnažiti najvišu i najvažniju razinu kroz koju čovjek funkcionira – onu mentalnu. Dobre mentalne funkcije nam omogućavaju razmišljati, proučiti i dovršiti svrhu života, ili kako je dr. Hahnemann lijepo opisao u 9. paragrafu svog Organona medicine: “U zdravom stanju čovjeka, duhovna vitalna sila, dinamizam koji oživljava materijalno tijelo (organizam), vlada neograničenim utjecajem i održava sve dijelove organizma u divljenja vrijednom, skladnom, vitalnom djelovanju, što se tiče oboje – i osjeta i funkcija, tako da naš unutarnji, razumom obdaren um može slobodno koristiti ovaj živi, zdravi instrument za više svrhe našeg postojanja.”

Pogledaj ostale članke

en_GBEN