[row] [span7]

Česta pitanja

Što je homeopatski pripravak?

Homeopatski pripravak je dobro opisana tvar u monografiji neke od važećih homeopatskih farmakopeja koja je spravljena u skladu sa homeopatskim postupkom proizvodnje, te dana bolesnoj osobi slijedeći Zakon sličnosti, što znači da je prethodno ispitana na zdravim osobama te odabrana u skladu sa klinički potvrđenim simptomima. Izvorna tvar (homeopatski izvor) koja se upotrebljava za izradu homeopatskog pripravka može biti kemijska ili mineralna sirovina te matična tinktura ili glicerolni macerat od sirovine biljnog, životinjskog ili ljudskog porijekla. Neka tvar (kemijskog, mineralnog, biljnog, životinjskog ili ljudskog porijekla) je naime potencijalni homeopatski pripravak, ona najprije postaje homeopatski proizvod nakon što prođe homeopatski postupak proizvodnje u skladu sa Hahnemannovim principima potenciranja ili dinamiziranja (slijed postupaka kojim se razvija djelotvornost homeopatskog proizvoda a koji se sastoji od uzastopnog razrjeđivanja izvorne tvari popraćen ritmičkim protresanjem, odnosno miješanjem i sitnjenjem). Homeopatski proizvod potom prelazi u homeopatski lijek nakon testiranja na zdravim osobama, a status homeopatskog pripravka stječe nakon izlječenja bolesnika u skladu sa Zakonom sličnosti (Similia similibus curentur).

Gdje se proizvode, kako izgledaju i kako se označavaju homeopatski proizvodi?

Homeopatski proizvodi se proizvode u licenciranim laboratorijima sa strogom kontrolom kakvoće prema točno opisanim postupcima priprave opisanim u nekoj od važećih farmakopeja (Europska farmakopeja – Ph. Eur., Homeopatska farmakopeja SAD-a – HPUS, Njemačka farmakopeja – HAB ili GHP, Francuska farmakopeja – PhF, Enciklopedija homeopatske farmakopeje – EHP, Indijska homeopatska farmakopeja – HPI, Brazilska homeopatska farmakopeja – FHB). Homeopatski pripravci oblikuju se u različite farmaceutske oblike opisane u općim monografijama Europske ili koje druge farmakopeje. Tako primjerice imamo globule ili tablete, potom tvrde kapsule, alkoholne otopine ili oralne tekućine, za uporabu kroz usta ili pod jezik. Također se primjenjuju i tekući sterilni oblici poput otopina za injekcije, kapi za oči i nos, tinkture za vanjsku uporabu i uljni pripravci za kožu. Homeopatska djelatna tvar u pripravku se najčešće označava latinskim nazivom sa oznakom stupnja razrjeđenja ili potencije, tj. odgovarajućim brojem i slovom iza latinskog naziva. Broj se pri tom odnosi na broj provedenih koraka potenciranja, a slovo na primijenjenu skalu razrjeđenja. Pr. stupanj D6 (6DH, 6X) znači šest decimalnih (razrjeđenje omjera 1:10) koraka potenciranja a C7 (7CH, 7C) sedam centezimalnih (razrjeđenje omjera 1:100) koraka potenciranja.

Koje se bolesti mogu liječiti homeopatskim pripravcima?

Homeopatsko liječenje se uspješno primjenjuje u širokom nizu poremećaja. Homeopatski pripravci mogu biti terapija izbora u stanjima kada konvencionalno liječenje ne daje odgovarajuće rezultate, onda kada konvencionalni tretmani ne postoje kao terapeutsko rješenje, kada su kontraindicirani ili ih organizam jednostavno ne tolerira. Ograničenja homeopatskom liječenju su najčešće specifične kirurške indikacije, bolesti deficijencije kao i vrlo ozbiljne bolesti sa izrazitim patološko – anatomskim promjenama.

Da li je moguće samog sebe liječiti homeopatskim pripravcima?

Svatko može tretirati jednostavna akutna stanja (blaža uganuća i povrede, blaže opekline, blage kožne alergijske reakcije i iritacije, jednostavnija stanja nakon uboda insekata , potom viroze, prehlade, gripu i druga jednostavnija upalna stanja poput upale mokraćnog mjehura, grla, sinusa, uha itd. ) samo propisivanjem homeopatskih pripravaka uz pomoć informacija u odgovarajućim priručnicima za samopomoć. Pri tom se, ondje gdje je to potrebno, nikako ne smiju zanemariti osnovne mjere prve pomoći koje ugroženi može poduzeti sam ili se može obratiti svom liječniku ili službi hitne medicinske pomoći, ovisno o ozbiljnosti tegobe. Homeopatsko liječenje kroničnih bolesti kao i ozbiljnijih akutnih stanja međutim zahtijeva stručnu pomoć iskusnog homeopatskog liječnika te se u tim stanjima samo propisivanje homeopatskih pripravaka ne savjetuje.

Zašto bi netko probao homeopatiju?

Homeopatski proizvodi su načinjeni od prirodnih supstanci i nemaju nuspojava. Posebice privlače osobe koje inače zanimaju zdraviji životni stilovi te one sa kroničnim bolestima gdje liječenje konvencionalnim pristupima nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Neka bolesna stanja se mogu liječiti samo homeopatskim pristupom, dok druga zahtijevaju kombinirani pristup homeopatskim i konvencionalnim medicinskim proizvodima/intervencijama.

Ako osoba koristi homeopatski proizvod, da li treba prestati sa konvencionalnom terapijom?

Ne. Homeopatski proizvodi se mogu uzimati istovremeno s drugim medicinskim proizvodima. Naprotiv, može biti vrlo opasno prekinuti konvencionalne lijekove koje je pacijent već koristio ili ih koristi za vrijeme homeopatske terapije. Homeopatski proizvodi ne ulaze u interakciju s drugim lijekovima. Dozu konvencionalnih lijekova će biti moguće smanjiti ili konvencionalnu terapiju prekinuti jedino ukoliko s vremenom nastupi poboljšanje pacijentovog stanja te pacijentov liječnik koji ih je i propisao procijeni da je to opravdano.

Čuo/čula sam da neki homeopati savjetuju pacijentima da prestanu uzimati konvencionalnu terapiju za vrijeme uzimanja homeopatskih proizvoda?

Profesionalni zdravstveni radnici ne daju takve upute. Iskusni homeopatski liječnik će vam reći da je moguće vidjeti učinak homeopatskih proizvoda unatoč uzimanju konvencionalnih lijekova. Konvencionalni lijekovi se mogu prestati koristiti jedino u slučaju da se procijeni da klinički više nisu potrebni.

Koliko brzo homeopatski proizvodi počinju djelovati?

U akutnim stanjima homeopatski proizvodi počinju djelovati odmah a njihovo djelovanje traje tijekom nekoliko minuta do sati ovisno o intenzitetu i vrsti akutnog stanja. Za kronična stanja, do postizanja optimalnog rezultata potrebno je puno više vremena, od nekoliko mjeseci do godina. Za razliku od konvencionalnih intervencija i lijekova koji suzbijaju simptome, homeopatski proizvodi mobiliziraju i osnažuju samo – regulatorne iscjeljujuće procese u organizmu, a za to je potrebno određeno vrijeme.

Kako se rukuje homeopatskim proizvodima?

Što je moguće manje. Najbolje je usuti globulu ili tabletu uz rub zatvarača u sam zatvarač i potom je uz pomoć zatvarača usuti u usta. Pokušajte globulu ne dirati prstima. Ukoliko homeopatski proizvod dobijete u tekućem obliku za oralnu uporabu, uz njega ćete dobiti i upute za uzimanje i doziranje, kao i za kapi, tinkture ili uljne pripravke za lokalnu/vanjsku primjenu.

Mogu li upotrebljavati homeopatiju i aromaterapiju istovremeno?

Homeopatski pripravci se ne bi smjeli skladištiti u istom prostoru sa aromatičnim uljima a također bi bilo poželjno ne koristiti obje vrste tretmana istovremeno kao ni neke druge holističke metode za vrijeme homeopatskog liječenja, o čemu će vas podrobnije obavijestiti vaš homeopatski liječnik.

Što su to antidoti homeopatskim proizvodima?

Antidoti homeopatski proizvodima su supstance ili okolnosti koje se suprotstavljaju djelovanju specifičnog homeopatskog pripravka, primjerice kava, kamfor, mentol, kamilica itd..O specifičnim homeopatskim antidotima će vas detaljnije informirati vaš homeopatski liječnik.

[/span7] [span1] [/span1] [span4] [/span4] [/row]